Belgische portaalsite is gamechanger voor klinische proeven

Image
journee_recherche_clinique

ClinicalTrials.gov verenigt patiënten en ziekenhuizen rond klinisch onderzoek  

Het H.U.B (Academisch Ziekenhuis Brussel, de ziekenhuisgroepering die bestaat uit het Erasmeziekenhuis, het Jules Bordet Instituut en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola) lanceert in samenwerking met Esperity een Belgische portaalsite met alle klinisch onderzoek in de drie ziekenhuizen. 20 mei, de Internationale Dag van de Klinische Studies, is de perfecte symbolische dag voor deze lancering. Dit platform heeft als doel de patiënten beter te informeren over de actualiteit van het klinisch onderzoek in onze ziekenhuizen.

Niet alleen een informatieplatform: een zoekportaal!   

Innovatie in medicatie is essentieel om de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren, de doeltreffendheid van behandelingen te verhogen en geschiktere geneesmiddelen voor ziektes te ontwikkelen. Informatie over dit klinisch onderzoek is vaak echter enkel in het Engels te vinden en is niet altijd goed verstaanbaar. Esperity heeft als antwoord op deze problematiek een nieuw portaal gecreëerd: een efficiënt middel om patiënten altijd de nieuwste info over klinische proeven te bezorgen. Na twee jaar ontwikkeling door Esperity is het platform beschikbaar op de H.U.B-website (Academisch Ziekenhuis Brussel) én op de websites van de 3 ziekenhuizen Erasme, Jules Bordet en UKZKF. Dit platform informeert over alle klinische studies die in de drie instellingen plaatsvinden. De lancering hiervan is meteen de start van een tweerichtingsproject dat patiënten helpt de juiste studie te vinden, en de ziekenhuizen helpt de juiste patiënten te vinden. Dit initiatief zal ook de rekrutering van patiënten kunnen versnellen en dus bijdragen tot de ontwikkeling en lancering van veilige en doeltreffende geneesmiddelen.  

Klinisch onderzoek: de sleutel om de medische kennis op te drijven  

Klinisch onderzoek is enkel mogelijk als patiënten zich hiertoe engageren. Hun medewerking aan klinische studies maakt het inderdaad mogelijk om belangrijke onderzoeksvragen te beantwoorden en dus indirect andere patiënten voort te helpen. Door mee te werken aan klinische studies krijgen patiënten van wie de medische behoeften tot vandaag onbeantwoord blijven, toegang tot innoverende behandelingen en geavanceerde zorg door gespecialiseerde gezondheidsprofessionals. Door bij te dragen aan onderzoek helpen ze de medische kennis vooruitgang te boeken, zodat andere mensen later een betere behandeling krijgen. Bovendien genieten ze zelf van een individuele opvolging en steun: de garantie voor de best mogelijke zorg.   

Een dag in het teken van de bevordering van klinisch onderzoek  

Op maandag 22 mei vinden in de drie ziekenhuizen die samen het H.U.B vormen, acties plaats om het klinisch onderzoek te promoten. Wilt u meer weten over het platform Clinicaltrial.be, of wilt u meer in het algemeen weten hoe het klinisch onderzoek wordt georganiseerd? Onze experts leggen het u graag uit bij de informatiestands in de drie inkomhallen: maandag 22 mei   

  • van 9 tot 17 uur in het Jules Bordet Instituut en in het Erasmeziekenhuis  
  • van 10 tot 12 en van 14 tot 16 uur in het UKZKF  

Meer info   

Lees hier het persbericht van Esperity

Voor meer informatie over het portaal van de klinische studies: surf naar clinicaltrial.be