Palliatieve zorgen

Onze specialiteiten

Ons mobiele team voor palliatieve zorg werkt in de verschillende leefomgevingen van het kind, afhankelijk van zijn behoeften en vragen. Deze ondersteuning is variabel in tijd: van enkele dagen tot enkele jaren. Ze omkadert ook de rouwperiode. Het team werkt nauw samen met het pediatrische liaisonteam Globul’Home met het oog op coördinatie van de terugkeer naar huis en de opvolging van de patiënten. Ons palliatieve team treedt altijd in duo’s op en onderwerpt zich aan extern professioneel toezicht. Het multidisciplinaire team is samengesteld uit een kinderarts, twee psychologen en een verpleegkundige met specialisatie in acute en chronische pijn evenals in pediatrische palliatieve zorg. De verenigingen Mes Mains pour Toi en les Dr Zinzins zijn welbekend in het Kinderziekenhuis; ook zij gaan aan huis met het oog op verzachting van het dagelijkse leven van kinderen, hun broers, zussen en ouders.  

Nathalie Andersson - verpleegster

Claire Van Pevenage - psycholoog

Julie Cano Chervel - psycholoog

soinspalliatifs [at] hubruxelles [dot] be 

Focus

Alle teams van het Kinderziekenhuis zetten zich volledig in om uitmuntendheid na te streven in hun bezigheden; ze krijgen specifieke opleiding op het domein van palliatieve zorg. Het mobiele team voor palliatieve zorg legt zichzelf ook als missie op om op nationaal en internationaal niveau, tijdens congressen en in beroepsverenigingen uitleg te geven over de specifieke behoeften van kinderen, jongeren en hun families wat palliatieve zorg aangaat, en dit alles in het belang van nog meer patiënten: Belgian Pediatric Palliative Care.

Hulpbronnen

Niets kan de menselijke interactie tussen u en ons team vervangen; wij blijven ter beschikking om u te ontmoeten, te luisteren, eventuele vragen te beantwoorden, nu of later, wanneer u de behoefte voelt.


Online lezen: Zorg en zoveel meer

Onze brochure

Publicaties

Lien vers Array

Face and Content Validity, Acceptability, and Feasibility of the Adapted Version of the Children's Palliative Outcome Scale: A Qualitative Pilot Study.

  • Auteurs : Friedel M, Brichard B, Boonen S, Tonon C, De Terwangne B, Bellis D, Mevisse M, Fonteyne C, Jaspard M, Schruse M, Harding R, Downing J, Namisango E, Degryse JM, Aujoulat I.
  • Journal : J Palliat Med. 2021 Feb;24(2):181-188

 

Lien vers Array

La dépression chez l’enfant en soins palliatifs. Réflexions entre psychologues, pédopsychiatres et équipe mobile de soins palliatifs.

  • Auteurs : C. Van Pevenage, C. Strosberg, V Goban, I Lambotte, C. Fonteyne, V Delvenne
  • Journal : Médecine palliative Soins de support Accompagnement Éthique(2020)
Lien vers Array

Utilisation du fentanyl transdermique chez le nouveau-né en soins palliatifs, à propos de trois cas.

  • Auteurs : V Vlieghe, D Avino, C Fonteyne, A-B Johansson.
  • Journal : Médecine palliative 2021 doi.org/10.1016/j.medpal.2021.11.004
Lien vers Array

Réflexions interdisciplinaires pour l’accompagnement de demandes d’euthanasie de mineurs en Belgique , Enfances Familles Générations

  • Auteurs : F. Devaux, C Van Pevenage, C Fonteyne
  • Journal :  [En ligne], Articles sous presse, Numéro 42, mis en ligne le 15 mai 2023 URL : http://journals.openedition.org/efg/15781