Plastische chirurgie

“De afdeling pediatrische plastische chirurgie is er voor pasgeborenen, kinderen en jongeren met een aangeboren of verworven misvorming (brandwondeletsel of tumor) van de huid, het hoofd of de hals, de romp of de ledematen.“ 

Onze specialisaties

De afdeling pediatrische plastische chirurgie is gespecialiseerd in de volgende domeinen:

  • Aangeboren gezichtsafwijkingen: het multidisciplinaire UKZKF-centrum voor behandeling van gespleten lip en gehemelte is een referentiecentrum voor België voor deze ingrepen. De afdeling behandelt naast de gespleten lip/gehemelte ook alle andere aangeboren misvormingen van de cervico-faciale zone (oren, oogleden, cysten en fistels enz.).
  • Borsttumoren en -misvormingen, in samenwerking met de gynaecologie en de endocrinologie.
  • Aangeboren misvormingen en letsels van de hand, in samenwerking met de orthopedie.
  • Algemene plastische chirurgie: bijv. verwijdering van onderhuidse cysten of van huidletsels, in samenwerking met de dermatologie.
  • Vasculaire anomalieën: behandeling van hemangiomen bij het kind en vasculaire malformaties in samenwerking met de interventieradiologie van het Erasmeziekenhuis en de dermatologie.
  • Kinderen met grote brandwonden: spoedeisende verzorging voor kinderen met ernstige brandwonden, in samenwerking met de intensieve zorgen en ambulante opvolging. Om de twee weken vindt multidisciplinair overleg voor ‘grote brandwonden’ plaats, om toe te zien op de functionele en esthetische evolutie van de brandwonden.

Onze team

HUDERF_infirmier

Onze artsen-specialisten

photo - labo

Onderzoek

De afdeling Pediatrische Plastische Chirurgie is bijzonder actief in het onderzoek naar littekenvorming bij kinderen. De teams werken hiertoe nauw samen met orthesemakers voor de ontwikkeling van medische hulpmiddelen om de kwaliteit en het esthetische aspect van littekens te verbeteren.

photo_enseignement réa

Onderwijs

De afdeling biedt een doorgedreven omkadering voor de PG’s en assistenten die op stage komen: elke maand wordt een wetenschappelijke avond georganiseerd waar zij hun lopende werkzaamheden en publicaties voorstellen.

Het diensthoofd is voorzitter van de aanvullende master Plastische Chirurgie van de ULB; zij verzorgt ook een cursusmodule ‘pediatrische plastische chirurgie’ voor de geneeskundestudenten van de ULB.

Zij geeft de cursus rond plastische chirurgie en chirurgie voor grote brandwonden overigens ook in het kader van het interuniversitaire diploma ‘chirurgie in barre omstandigheden’, georganiseerd door de Belgische Franstalige universiteiten en MSF.

Focus

De afdelingen Pediatrische Plastische Chirurgie en NKO (otorinolaryngologie) organiseren elke maand in het operatiekwartier een dag waarop ze vanuit beide specialismen samen de behandeling van hoofd- en halspathologieën uitvoeren.

Publicaties