Het kinderziekenhuis behaalt opnieuw goud voor zijn accreditatie!

Image
Logo accred

Het personeel van het Kinderziekenhuis draagt deze accreditatie op aan zijn patiënten

Brussel, 5/12/2022 - Na het bezoek van Accreditation Canada International in 2022 heeft het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola zijn accreditatie niveau Goud met drie jaar verlengd met een totaalscore van 96,7%. In een optiek van voortdurende verbetering voor en met de kinderen en jongeren waarvoor het ziekenhuis zorgt, draagt het personeel van het Kinderziekenhuis hen deze nieuwe kwaliteitscertificering op. Het Kinderziekenhuis maakt nu deel uit van het Academische Ziekenhuis Brussel (H.U.B), naast het Jules Bordet Instituut en het Erasmusziekenhuis. Deze accreditatie erkent een visie van hoogste kwaliteit en de betrouwbaarheid van de dienstverlening naar patiënten toe. 

  

Tijdens het bezoek werden niet minder dan 2369 criteria geanalyseerd, waarvoor het Kinderziekenhuis een globale score van 96,7% werd toegewezen voor het niveau Goud van Accreditation Canada International (ACI). Een aanzienlijke vooruitgang ten opzichte van de eerste accreditatiecyclus in 2019 want ook voor platina behaalden de teams 97% en voor diamant 78,7%, wetende dat de normen t.o.v. 2019 strenger zijn geworden wat betreft de transversale werking binnenin het ziekenhuis. De verlenging van de gouden accreditatie, een belangrijke mijlpaal van zijn strategie van voortdurende verbetering, wordt beschouwd als engagement van dit referentieziekenhuis. Het UKZKF is een tertiair ziekenhuis dat zich volledig richt op kinderen en jongeren en dat in zijn werking criteria hanteert die gebaseerd zijn op internationale normen, die steeds veeleisender worden op het gebied van kwaliteit en veiligheid. 

Erkenning van de teams hun inzet naar de patiënten toe

"Ondanks de pandemie, waren de teams klaar om vooruitgang te blijven boeken: ze zijn de drijvende kracht geweest achter deze nieuwe accreditatiecyclus. Het accreditatieproces werkt heel structurerend en stelt ons in staat een echte cultuur van voortdurende verbetering tot stand te brengen. Het proces verbindt geïsoleerde departementen, stelt ons in staat om op gecoördineerde wijze vooruitgang te boeken en stimuleert de deelname van allen. De bezoekers van ACI waren vol lof over hoe het kind als centrale en strategische speler in zijn zorg wordt geïntegreerd. Wij zijn trots op dit resultaat en danken onze teams voor al het werk dat zij de afgelopen jaren hebben verricht, hand in hand met de diensten die we delen met het Universitair Ziekenhuis Brugmann. We zetten deze succesvolle strategie voort in het hart van het Academische Ziekenhuis Brussel, met alle ervaring die we tussen de instellingen kunnen uitwisselen. Wij dragen deze gouden accreditatie op aan onze patiënten", verklaart Anna Groswasser, adjunct-directrice-generaal van het H.U.B, waarvan het Kinderziekenhuis samen met het Erasme Ziekenhuis en het Jules Bordet Instituut lid is. 

Voortdurende verbetering als kern van de strategie van het H.U.B

De accreditatie is een extern evaluatieproces gerealiseerd door zelfstandige experten, volgens internationaal erkende normen. Deze normen zijn van toepassing op de algemene werking en gelden voor alle gebieden en activiteiten van het ziekenhuis. Door te kiezen voor een accreditatieproces in 2016 heeft het Kinderziekenhuis resoluut gekozen voor een culturele benadering van kwaliteit en veiligheid: een filosofie die deel uitmaakt van de ontwikkelingsstrategie op lange termijn van het H.U.B. Na zijn eerste accreditatie in 2019 behaalde het Kinderziekenhuis zijn label voor 3 jaar, waarna het opnieuw geëvalueerd werd in oktober 2022. Het Erasme Ziekenhuis gaat ook in zee met Accreditation Canada, en het Jules Bordet Instituut engageert zich voor een samenwerking het internationaal erkend organisme OECI, gespecialiseerd in oncologie.