Onthaalwoning

Onderdak voor ouders van kinderen die zijn opgenomen in Kinderziekenhuis (HUDERF).

Maison d'accueil

Missie en organisatie

De Onthaalwoning is een vzw (La Maison d’accueil) die in 2001 werd opgericht, los van het UKZKF. Ondanks die onafhankelijkheid onderhoudt de Onthaalwoning nauwe banden en samenwerking met alle UKZKF-diensten.De woning huisvest in de eerste plaats de ouders van kinderen die in het UKZKF zijn opgenomen, maar kan uitzonderlijk en afhankelijk van de beschikbaarheid ook huisvesting bieden aan verwanten van patiënten die zijn opgenomen in het CTR (Centrum voor Traumatologie en Revalidatie), het Brugmannziekenhuis of andere ziekenhuizen. Het huis functioneert autonoom en wordt gerund door een team van een twintigtal vrijwilligers. De vrijwilligers verwelkomen de residenten, waken over de goede werking van de woning, beheren het administratieve werk en hebben altijd een luisterend oor voor de ouders die er verblijven.

Diensten

De woning omvat gemeenschappelijke ruimtes: keuken (met microgolfoven), eetzaal, leefruimte, wasruimte (wasmachine, droogkast, strijkijzer) en telt 10 tweepersoonskamers, allemaal uitgerust met een sanitaire cel (douche, wastafel, wc). Een van de kamers is ingericht voor het verblijf van een persoon met beperkte mobiliteit. De woning beschikt ook over een tuin en biedt gratis wifi. 

Werking van de woning

Zodra de residenten hun intrek hebben genomen in de onthaalwoning, kunnen ze er hun maaltijden bereiden en zich ontspannen, en evenzeer in de nabijheid van hun gehospitaliseerd kind blijven. Afhankelijk van de beschikbaarheid kunnen beide ouders een kamer betrekken. Indien de vraag groot is, zullen de residenten hun kamer echter moeten delen met een andere persoon (van hetzelfde geslacht). De woning biedt een eenvoudig maar gastvrij en hartelijk onderdak. Het is geen hotel: iedereen werkt mee aan onderhoud en orde in de eigen kamer en de gemeenschappelijke ruimtes. 

Tarieven

Momenteel wordt per overnachting (inclusief ontbijt) 20 euro/persoon gevraagd, en 24 euro voor een kamer die door 2 personen van eenzelfde familie wordt gebruikt. Bij financiële problemen en indien het ziekenfonds van de resident niet tussenbeide zou komen in de logieskosten, kan een akkoord worden gevonden tussen de woningverantwoordelijken en de maatschappelijk werker van de dienst waar de patiënt gehospitaliseerd is. 

Permanenties

Er is een permanentie van kracht: op weekdagen van 10 tot 12, van 14 tot 16 en van 20 tot 22 uur; op zaterdag van 10 tot 12 en van 20 tot 22 uur; op zon- en feestdagen van 18 tot 20 uur. 

Adres

J.J. Crocqlaan 19
1020 Brussel
België

Phone
+32 (0)2 477 29 25
huderf informations pratiques