Diëtiek (Pediatrische)

Contact

02 477 33 11

Onze rol

De diëtisten van het Kinderziekenhuis waken met een verfijnde benadering en met een doorgedreven kennis over de kwaliteit en de evenwichtigheid van de voeding voor de HUDERF-patiënten. In samenwerking met de multidisciplinaire teams (kinderartsen, verpleegkundigen, psychologen, logopedisten, enz.) bekijken zij binnen het team van de HUDERF-afdeling Metabolisme en Voeding het dieet van de kinderen. Hierbij wordt grondig rekening gehouden met het individu en met diens pathologie. Zij onderhouden ook direct contact met de teams van de drie HUDERF-voorbereidingscentra: de dieetkeuken, de melkkeuken en de moedermelkbank. 

Voor sommige ziekten is voeding dé behandeling. De patiënt erbij betrekken, recepten bedenken die de appetijt wekken, en de voedingsopvoeding zo plezierig, positief en doeltreffend mogelijk maken: het maakt allemaal integraal deel uit van onze aanpak.

Onze specialisaties

Dieetconsultaties worden afhankelijk van de pathologie ambulant of tijdens de hospitalisatie georganiseerd: 

  • Algemene diëtiek: voedingsadvies voor een evenwichtige voeding in overeenstemming met de leeftijd (van zuigeling tot adolescent) of voedingscoaching voor kinderen met een eetstoornis (voedselweigering) of hyperlipemie (hoog cholesterolcijfer, ...) 
  • Geregistreerde diëtiek (diabetes, stofwisselingsziekte, mucoviscidose, nefrologie, oraliteitsstoornissen, obesitas en overgewicht) 
  • Gespecialiseerde diëtiek (voeding – gastro-enterologie, allergologie, neurologische ziekten). 

Bij een ziekenhuisopname bereidt het team van de dieetkeuken de maaltijden van de kinderen en jongeren op maat van hun pathologie, inclusief ontbijt, lunch en avondmaal. De kinderverpleegkundigen verzorgen in de melkkeuken ook de bereiding van voeding voor kinderen tot 3 jaar. Het team bereidt gemiddeld 500 flesjes per dag. 

Moedermelkbanken werden opgericht om het geven en voortzetten van borstvoeding aan baby’s in het ziekenhuis te bevorderen. In België bestaan vier moedermelkbanken; deze van het HUDERF werd opgericht in 1989. De moedermelkbank beheert en verwerkt de moedermelk van mama’s van baby’s in het ziekenhuis maar ook donaties van moedermelk. Mama’s worden door de teams van de afdelingen aangemoedigd en geholpen om ook tijdens het ziekenhuisverblijf borstvoeding te blijven geven. De melkbank verwelkomt ook donaties van mama’s die borstvoeding geven, in en buiten het ziekenhuis. Er worden consultaties georganiseerd met het oog op kwaliteitsopvolging voor deze donaties. 

Onze team

huderf informations pratiques

Onze specialisten