Foto UKZKF
FRNLEN

>>Uw kind gaat een echografie ondergaan

PrincipeHet principe van de echografie

De echografie gebruikt ultra-sonen uitgezonden door een sonde en overdragen in de weefsels die ze weerspiegelen.
De echos van deze ultra-sonen worden opgevangen via dezelfde sonde en vormen en “direkt” beeld met de onderzochte regio. De echografie kan vastgekoppeld worden aan een soort radar voor de studie van de bloedvaten (kleurendoppler en gepulseerd doppler).
De echografie is een onderzoek zonder stralingen, niet pijnlijk, en kan verschillende keren heraald worden zonder gevaar.

Wat meebrengenWat moet men meebrengen ?

  • Het aanvraagformulier van uw dokter.
  • De vorige verslagen en onderzoeken.
  • De identiteitskaart van uw kind.
  • Ongeveer 10 € of uw bankaart.

VoorbereidingIs er een voorbereiding nodig ?

  • Voor het grootste deel van de onderzoeken is er geen voorbereiding nodig.
  • Voor de onderzoek van het kleine bekken (blaas, baarmoeder en eierstokken bij een meisje …) is het noodzakelijk dat de patient een volle blaas heeft. Uw kind moet dus veel drinken 1 uur voor het onderzoek, en hij mag niet naar toilet gaan. Voor het klein kind, vergeet geen fles mee te brengen in geval hij juist voor het onderzoek geplast heeft.
  • Voor de echografie van het lever: het is noodzakkelijk dat uw kind (ouder dan 6 maand) 3 uur voor het onderzoek nuchtig blijft. Voor de zuigeling (jonger dan 6 maand), is het niet nodig nuchter te zijn (behalve speciale aanwijzing).

Het onderzoekHoe verloopt het onderzoek ?

Na de inschrijving aan het onthaal van de medische beeldvorming, komt de radioloog uw kind roepen in de wachtzaal. U mag naast hem blijven gedurende het onderzoek. Dit examen duurt gemiddeld 15 min.
De radioloog strijkt een gel uit dat koud aanvoelt op het deel van het lichaam dat hij gaat onderzoeken. Deze gel laat toe aan de ultra-sonen onmiddellijk binnen te dringen in het lichaam zonder tegengehouden te worden door de lucht.
Het onderzoek wordt “rechtstreeks” op een videoscherm gevolgd, door de verplaatsing van de sonde te volgen en de beweeglijkheid van de onderzochte organen. Van tijd vraagt de radioloog om diep in te ademen en de ademhaling te blokkeren om verschillende organen te laten zakken (lever, milt, nieren, …) die zich onder de ribben bevinden. Het been zoals de lucht stoppen het effekt van de vooruitgang van de ultra-sonen.
Het onderzoek is absoluut niet pijnlijk. Hij vereist een zekere onbeweeglijkheid.
Deze onbeweeglijkheid wordt verkregen bij het jonge kind door een zeker vertrouwen te geven en/of het aanbregen van een gesuikere vloeistof op de speen.
De interessante elementen worden vastgesteld en opgeslagen onder een statisch beeld.
Op het einde van het onderzoek wordt de gel verwijderd met een absorberend papier.

Welke complicaties kunnen zich voordoen geduurende het onderzoek ?

Geen : dit onderzoek is niet traumatisch, en niet uitstralend.

ResultatenMededeling van de resultaten

Het onderzoek en tevens het geschreven verslag wordt doorgestuurd naar uw dokter. Die is in de mogelijkheid om een beter resultaat te geven daar hij over een volledige dossier van uw kind beschikt.
Indien U een afspraak hebt met uw kinderarts binnen 3 dagen, wordt U een voorlopige verslag meegegeven.
U kunt steeds aan de dokter vragen die het onderzoek uitvoert om bijkomende inlichtingen over het karakter en de doelstelling van de echografie.

>>Radiologie & medische beeldvorming : informatiefiches voor ouders.