Nieuwe ruimte voor medische beeldvorming voor kinderen en jongeren

Image
Radio

Nieuwe ruimte voor medische beeldvorming voor kinderen en jongeren 

Het Kinderziekenhuis Koningin Fabiola – dat samen met het Jules Bordet Instituut en het Erasmusziekenhuis het Academisch Ziekenhuis van Brussel vormt – opent een nieuwe en innovatieve ruimte voor radiologie en medische beeldvorming, die helemaal werd uitgekiend voor het comfort van kinderen. De vraag naar aangepaste zorgverlening voor kinderen en jongeren neemt voortdurend toe. Daarom herziet de dienst ook zijn uurroosters, met uitbreiding naar zaterdag. 

Nieuwe & innovatieve uitrustingen 

Het Kinderziekenhuis, het enige ziekenhuis in België dat zich specifiek toelegt op medische zorg voor kinderen en jongeren, opent op 15 december een nieuwe ruimte voor medische beeldvorming. Deze ruimte omvat een nieuwe 3-Tesla MRI-scanner (beeldvorming met magnetische resonantie). Nauwkeurig én krachtig, de scanner produceert beelden van uitstekende kwaliteit, terwijl de immobilisatietijd ingekort wordt en de behoefte aan medische sedatie tijdens het onderzoek beperkt kan worden. Er worden géén röntgenstralen gebruikt maar een zeer krachtig extern magnetisch veld; er is dan ook geen blootstelling aan ioniserende stralen. Met dit onderzoek kunnen bepaalde organen (bijv. hersenen of hart) of zachte weefsels (zoals ruggenmerg en spieren) nauwkeurig geobserveerd worden. Voor de toenemende vraag naar spoedeisende examen, polytrauma, longaandoeningen maar ook angio-vasculaire aandoeningen heeft de afdeling ook geïnvesteerd in een nieuwe scanner om sneller en nauwkeuriger onderzoeken uit te voeren met een lagere stralingsdosis. Beide uitrustingen maken gebruik van Artificial Intelligence, waardoor de snelheid en de kwaliteit van de beeldopname en de nabewerking van de beelden optimaliseert kan worden. 

Het welzijn van de patiënten: een prioriteit 

De 3-Tesla MRI-scanner is uitgerust met een geïntegreerd systeem dat films, verhalen, muziek op maat van de patiënten kan uitzenden om hen afleiding te geven tijdens dit niet-pijnlijke maar wel lawaaierige onderzoek. De projecties binnenin de tunnel helpen de kinderen om geduldig te blijven tijdens het examen. Zo kan de technoloog sequenties lanceren die gemiddeld drie minuten duren waarbij het kind de opdracht krijgt om perfect immobiel te blijven. De dienst telt ook twee nieuwe radiologieruimtes, een nieuw lokaal voor de CT-scanner en drie echografieruimtes. Ze zijn onderling verbonden via ruime werkruimtes met veel lichtinval: alles in het teken van optimaal comfort en communicatie tussen technologen, radiologen, anesthesisten en het hele team. De nieuwe dienst is gevestigd naast het operatiekwartier en de intensieve zorgen, met een vlottere toegang naar en vanuit de spoeddienst. Met oog voor de algemene ervaring van de patiënten en hun familie tijdens dit deel van hun traject in het Kinderziekenhuis, biedt de grote zaal waar patiënten worden voorbereid biedt vertrouwelijkheid en comfort, Bijzondere aandacht ging naar de omgeving van de MRI-ruimte: gedempt licht, muurschilderingen, … alles werd uitgekiend volgens het thema van de ruimte. De afleiding begint al zodra je door de toegangsdeur komt! Binnenkort wordt de voorbereiding van kinderen nog hoger getild dankzij een MRI-maquette ontworpen door ingenieursstudenten van HELHA-hogeschool in Charleroi. In deze simulator kunnen kinderen languit gaan liggen om alvast wat te oefenen in ‘niet bewegen’. Hoe beter de kinderen worden voorbereid, hoe beter ze meewerken. Dit project wordt ondersteund door Kids’Care. 

Kortere wachttijden voor de radiologische onderzoeken 

Met deze verhuizing wordt de planning van afspraken uitgebreid op zaterdag, om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar onderzoeken en behandelingen op maat van kinderen en jongeren. De dienst radiologie en medische beeldvorming van het Kinderziekenhuis, binnen het H.U.B, biedt een volledige waaier van speciaal voor hén bestemde diensten rond medische beeldvorming en radiologie. De specifieke knowhow van de zorg, medisch en paramedisch team wat betreft pathologieën die de levenskwaliteit van patiënten beïnvloeden is hier ook een sterkpunt. Deze nieuwe investeringen zullen de afdeling in staat stellen zijn samenwerkingen, maar ook zijn onderzoeks- en onderwijsprojecten ten volle te uitbreiden.