Streptokokken van groep A

streptocoque

Wat zijn streptokokken van groep A?

Streptokokken van groep A zijn bacteriën die meerdere klinische verschijnselen veroorzaken: angina, impetigo of roodvonk, maar ook zeldzamere en ernstigere invasieve infecties.

Uitzonderlijk kunnen ook zogeheten ‘auto-immune’ complicaties optreden die de nieren maar ook de gewrichten en de hartkleppen kunnen aantasten (acute glomerulonefritis, resp. acute gewrichtsreuma). Deze bacterie is ook verantwoordelijk voor zeer agressieve en potentieel dodelijke infecties zoals septische shock en/of necrotiserende fasciitis. Deze ernstige maar gelukkig zeldzamere ziekten vergen een snelle behandeling en intensieve zorgen.    

Verzorging

Bij kinderen worden de meeste keelontstekingen (angina) veroorzaakt door virussen. Antibiotica is dan niet nodig. In sommige gevallen kan de arts echter beslissen om een keeluitstrijkje te maken om te controleren op aanwezigheid van streptokokken van groep A. Afhankelijk van de resultaten is dan een behandeling met antibiotica aangewezen. De arts kan met het oog op het comfort van het kind ook pijnstillers voorschrijven, evenals koortsverlagende medicatie, altijd aangepast aan leeftijd en gewicht. Afhankelijk van de aard en de ernst van de infectie wordt indien nodig een multidisciplinair overleg georganiseerd met diverse teams in het ziekenhuis, om tot de beste behandeling van het kind te komen. Medische opvolging wordt georganiseerd op basis van de gestelde diagnose.  

Advies voor ouders

Heeft uw kind een keelontsteking, zorg er dan voor dat het goed blijft hydrateren door het op geregelde tijdstippen koude vloeistoffen aan te bieden. De staat van hydratering kan vooral worden beoordeeld op basis van de diurese: check of het voldoende blijft plassen. Zorg er ook voor dat het kind voldoende voeding opneemt: zet het daarom zachte koude voeding voor. Pijnstillers mogen worden toegediend om het comfort van het kind te verbeteren, altijd volgens de dosis die de kinderarts voorschrijft. Indien antibiotica werd voorgeschreven, respecteer dan de toediening conform de afgesproken dosis en duur. Bij verslechtering van de algemene toestand, gedragswijziging, verwarring, bewustzijnsverlies gaat u onverwijld naar de spoed.  

streptocoque
recherche

Onderzoek

Pierre Smeesters, diensthoofd kindergeneeskunde in het Kinderziekenhuis binnen het H.U.B, superviseert in overleg met zijn collega, prof. Anne Botteaux, een team van een twintigtal onderzoekers in het ULB-laboratorium voor moleculaire bacteriologie op de Erasmecampus.

Dit team werkt meer bepaald op het domein van streptokokken van groep A, met als doelstelling een beter inzicht te verwerven in de mechanismen van infecties die deze bacterie veroorzaakt, en zo een vaccin tegen deze ziekteverwekker te ontwikkelen.