We zijn aan het werven ! Kom bij ons en maak het verschil in onze ziekenhuizen
Infectiologie (Pediatrische)
Onze rol
De belangrijkste missie van de Kliniek voor infectie- en tropische kinderziekten is het optimaliseren van de ontwikkeling en toepassing van de zorgverlening voor kinderen die te maken krijgen met bacteriële, virale, schimmel- of parasitaire infecties.
Parallel hiermee implementeert de afdeling diverse preventiemaatregelen zoals inenting en bestrijding van de opkomst van multiresistente ziektekiemen, via rationalisering van het gebruik van breedspectrum antimicrobiële middelen
Wij maken er een erezaak van elke patiënt in zijn totaliteit te benaderen. Daarom kiest onze afdeling voor een geïntegreerde aanpak van gezondheidsproblemen van de patiënten, en werkt ze nauw samen met de andere ziekenhuisspecialisaties en met de laboratoria voor microbiologie en immunologie.
Onze specialisaties
De afdeling Infectiologie verzorgt kinderen vanaf hun geboorte en richt zich in het bijzonder tot overdracht van infecties van moeder op kind.
De klinische activiteit van de afdeling Infectiologie steunt op twee grote krachtlijnen:
- de zorg voor kinderen met een zeldzame en/of complexe infectieziekte: het gaat hier vooral om kinderen die worden behandeld in de oncologie of op intensieve zorgen. De afdeling bekommert zich echter ook om kinderen na hun ziekenhuisverblijf of in poliklinische behandeling.
- de ontwikkeling van nieuwe protocollen voor de behandeling van pediatrische infectieziekten die frequent worden vastgesteld op de spoedafdelingen of in de medische eerstelijnszorg.
De afdeling is gespecialiseerd in:
- Specifieke bacteriële infecties: opportunistische kiemen, bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica (waaronder tuberculose)
- Infecties bij patiënten met chronische pathologieën (na transplantatie, nierfalen, mucoviscidose enz.)
- Osteo-articulaire infecties met prothese
- Tropische ziekten en behandeling van koorts na terugkeer van verre reis (malaria, knokkelkoorts, buiktyfus enz.)
- Inentingen voor reizigers
- Gezondheid van migranten en hun families
- Aangeboren infecties en preventie van overdracht van moeder op kind
- Preventie van infecties door inenting en/of antibioticabehandeling voor risicogroepen (immunodeficiëntie, hematologische ziekten enz.), in nauwe samenwerking met de afdelingen immunologie en hematologie
- Het beheer van de antibioticabehandeling
De afdeling heeft wereldwijd erkende ervaring met streptokokkeninfecties ‘groep A’, zoals angina en impetigo, maar behandelt evenzeer invasieve, soms dodelijke infecties zoals het toxische shocksyndroom of necrotiserende fasciitis (‘vleesetende bacterie’). De afdeling richt zich ook in het bijzonder op invasieve infecties van de streptococcus pneumoniae en het effect van de diverse vaccins op de epidemiologie van deze infecties.
Onze Team
Onze artsen-specialisten
Onderzoek
De afdeling Infectiologie beschikt over een laboratorium voor translationeel onderzoek, waar hard wordt ingezet op verwerving van meer inzicht in bacteriële infecties, ontwikkeling van nieuwe diagnostische hulpmiddelen en nieuwe behandelingsopties. Deze inspanningen zijn vooral gericht op preventie en ontwikkeling van vaccins. Bovendien ontstaat hier weldra een Instituut voor Vaccinologie dat uniek is voor België.
Focus
De afdeling is actief binnen een internationaal netwerk voor infectiologie met het oog op diagnoses voor extreem zeldzame ziekten. De WGO (Wereldgezondheidsorganisatie) erkent onze afdeling ook als expert voor streptokokken A-infecties.
Onderwijs
De afdeling zal weldra erkend worden als een van de eerste opleidingscentra voor pediatrische infectieziekten in België.
Publicaties
A Controlled Human Infection Model of Streptococcus pyogenes Pharyngitis. Lancet Microbe.
- Schrijvers : Osowicki J, Azzopardi K, Fabri L, Frost H, Rivera-Hernandez T, Neeland M, Whitcombe A, Grobler A, Gutman S, Baker C, Wong J, Lickliter J, Waddington C, Pandey M, Schuster T, Cheng A, Pollard A, McCarthy J, Good M, Dale J, Batzloff M, Moreland N, Walker M, Carapetis J, Smeesters P.R. and Steer A.
- Krant : Lancet Microbe. (2021 ) Jul;2(7):e291-e299
The Limitations of the Rheumatogenic Concept for Group A Streptococcus: systematic review and genetic analysis
- Schrijvers : de Crombrugghe G., Baroux N., Botteaux A., Moreland N.J., Williamson D.A., Steer A.C. and Smeesters P.R.
- Krant : Clin Infect Dis (2020 ). Mar 17;70(7):1453-1460.
Atlas of group A streptococcal vaccine candidates compiled using large scale comparative genomics
- Schrijvers : Davies M.R., McIntyre L, Mutreja A, Lacey J, Lees J, Towers R, Duchene S, Smeesters P.R. , Frost H., Price D., Holden M, David D, Giffard P, Worthing K, Seale A, Berkley J, Harris S, Rivera-Hernandez T, Berking O, Cork A, Torres R, Lithgow T, Strugnell R, Bergmann R, Nitsche-Schmitz P, Chhatwal G, Bentley S, Fraser J, Moreland N, Carapetis J, Steer A, Parkhill J, Saul A, Williamson D, Currie B, Tong T, Dougan G and Walker M.
- Krant : Nature Genetics (2019 ) Jun;51(6):1035-1043.
Group A streptococcal M-like proteins: from pathogenesis to vaccine potential
- Schrijvers : Frost H., Sanderson-Smith M., Walker M., Botteaux A and Smeesters P.R
- Krant : FEMS Microbiology Reviews (2018 ) Mar 1;42(2):193-204