Foto UKZKF
FRNLEN

>>14th European Course on Pediatric Radiology

Pediatrische radiologie (hier : tuberculose)De “14th European Course on Pediatric Radiology” heeft plaatsgevonden op 20, 21 en 22 oktober 2005 te Brussel.
Deze cursus opgedragen aan “Pediatric Chest” concentreerde zich niet alleen op de longen, het mediastinum en het hart maar eveneens op de bovenste luchtwegen en de thoracale wand.

Het werd georganiseerd door de professoren Marianne Spehl (Diensthoofd Medische Beeldvorming van het St. Pietersziekenhuis en Catherine Christophe (Diensthoofd Medische Beeldvorming van het Kinderziekenhuis Koningin Fabiola).
Deze cursus omvatte een brede leeftijdscategorie vanaf de foetus tot en met de adolescentie.

De sprekers en spreeksters herkend op het  international vlak hebben getuigd van de Guidelines en de indicaties van de technieken van de beeldvorming momenteel ter onzer beschikking zoals standaard radiografieën, echografie en tomodensitometrie en beeldvorming met magnetische resonantie.

Enkele voorbeelden : De pathologische afwijkingen zoals hypoplasie van de longen, de adenomateuse kystische afwijkingen, de broncho-pulmonaire sekwestraties, bronchogene  kysten, congenitaal lobair emfyseem en de diafragmatische hernia werden bekeken vanaf de periode voor de geboorte tot en met de periode na de geboorte door Professoren F. Avni (Brussel), G. Carel (Parijs) en C. Durand (Grenoble).
Een morgen was gewijd aan de oorzaken van ademhalingsnood bij de pasgeboren geïllustreerd door de professoren V. Donoghue (Dublin) et C. Owens (Londen).
De Professor M. Hassan (Parijs) heeft eraan herinnerd dat de standaard radiografie nog steeds het eerste examen is bij een longaandoening van het kind.
De Professor G. Enriquez (Barcelona) heeft aangetoond dat de echografie (geen bestraling) de diagnostiek bevestigt van sommige pathologieën van het mediastinum en de longen.
De Professor H. Ducou Le Pointe (Parijs) heeft een overzicht gegeven van de indicaties en het aandeel van de spiraal CT scanner multi-slice met hoge resolutie bij de longaandoeningen door het  beschrijven van de semiologie van de basis.
De Professor C. Owens (Londen) heeft het aandeel aangetoond van de ct scanner bij de infectieuse pathologieën en traumatismen bij het kind.
Dokter F. Ziereisen heeft een cursus gegeven geconcentreerd op longtuberculose in heropleving.
Een halve dag was gewijd aan tumorale pathologieën zoals longaandoeningen met afwijkingen van de immuniteit (Dr A Smets - Amsterdam), het lymfoom en de andere thoracale tumoren (Prof. H. Brisse - Parijs).
De Professor M. Puderbach (Heidelberg) heeft gesproken over het respectievelijk aandeel van de spiraal CT scanner multi-slice met hoge resolutie en de beeldvorming met magnetische resonantie bij chronische longpathologieën.
De voorstelling gewijd aan het hart, na een herhaling over het embryo (Prof. S. Louryan - Brussel) is begonnen met het aandeel van de echografie bij de foetus.
De Professoren I. Robert en G. Vackmann (Rijsel) hebben alle troeven en  beperkingen aangetoond van de echografie rekeninghoudend met de ethische vragen bij de diagnose voor de geboorte van zware afwijkingen.
De Dokter H. Dessy (Brussel) heeft het aandeel van de echografie van het hart geïllustreerd na de geboorte.
De Professor M. Hassan (Parijs) heeft ons de Guidelines gegeven bij lezen van een standaard radiografie bij een kind die een hartafwijking heeft.
Uiteindelijk hebben Dokter N. Damry (Brussel) en Professor J.-P. Paul (Parijs) de respectievelijke waarden van de resonantie en de spiraal CT scanner multi-slice aangetoond bij de oppuntstelling van complexe hartafwijkingen.

De cursus is  geëindigd met de illustratie van het aandeel van een standaard radiografie bij aandoeningen van de bovenste luchtwegen (Prof. M. Spehl - Brussel) en de opsporing van vreemde lichamen en tevens de aandoeningen van de thoracale wand die de oorzaak zijn van ademnood (Prof. G. Khalifa - Parijs).

Deze cursus had een groot succes en heeft 120 radiologen bijeengebracht betrokken bij kinderradiologie.