Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, lid van het netwerk van Brusselse openbare ziekenhuizen IRIS, wenst u een aangenaam bezoek toe aan deze website.
Ingehuldigd in 1986 is het UKZKF (183 bedden) het enige Belgische ziekenhuis uitsluitend voor kinderen : alles is er ontworpen voor hen en hun ouders. Van de geboorte tot de adolescentie ontvangen de kinderen er de meest volledige zorgen, in overeenstemming met het Europees Handvest van de rechten van de gehospitaliseerde kinderen.
Het UKZKF is een universitair centrum erkend door de ULB en de VUB. Het is het centrum van de academische kindergeneeskunde van de ULB. Als lid van de Interhospitalenkoepel van de Regio voor Infrastructurele Samenwerking (IRIS), treedt hij toe tot het handvest voor de patiënt. Het Universitair Kinderziekenhuis biedt u zowel haar eigen troeven als de voordelen van een heel netwerk...
Indien u niet op uw afspraak kunt aanwezig zijn, vragen wij u ons te verwittigen op het secretariaat van de afspraken of door ons een bericht te sturen via het specifiek formulier op deze website.
De rol van het UKZKF, als universitair ziekenhuis, beoogt bovendien een actieve bijdrage tot de vooruitgang en de overdracht van medische en gezondheidskennis...
The Belgian Kids' Fund werd in 1995 opgericht door artsen van de instelling die het pediatrisch onderzoek wensten te bevorderen binnen het netwerk van de ULB...
Wij doen ons uiterste best om voor uw kinderen te zorgen en u in de beste omstandigheden te ontvangen!
De hervatting van de COVID-19 epidemie verstoort de activiteiten van het ziekenhuis. Om het risico van verspreiding van het virus te beperken, hebben we tijdelijke beperkingen moeten instellen. Als u in het ziekenhuis bent, aarzel dan niet om een beroep te doen op onze medewerkers: ons doel is dat uw bezoek aan het Kinderziekenhuis vlot verloopt. Respecteer echter wel steeds de beleefdheidsregels. Elkaar helpen is essentieel om deze crisis samen te boven te komen.
Bezoeken, raadplegingen en afnamen: toegang enkel via de hoofdingang JJ Crocqlaan 15, met een rechtvaardiging voor de toegang tot het UKZKF (vrijgeleide van de eenheid waar uw kind gehospitaliseerd is, bevestiging per SMS van uw raadpleging, …), behalve voor de afnamen.
Enkel het personeel en de patiënten van de Materniteit die zich naar de Dienst Neonatologie moeten begeven, mogen de loopbrug tussen de Materniteit van het UVC Brugmann en het UKZKF gebruiken, via de loopbrug die hiervoor is voorzien
De Spoed blijft toegankelijk via de JJ Crocqlaan 7.
Onze patiënten parking langs de Stiénonlaan is terug bereikbaar. De parking van de Spoed is voor behouden aan de Spoed.
Indien u per metro komt, gelieve via de Rommelaerelaan naar de hoofdingang te gaan.
Om u naar de Spoed te begeven, moet u ter hoogte van de hoofdingang verder doorgaan en dan links afslaan en de JJ Crocqlaan nemen tot nummer 7.
Wacht niet om ons te bellen of kom naar de spoeddienst.
Wanneer is het nodig om naar de spoeddienst te komen? Bekijk de lijst met symptomen.
Als u twijfelt, bel ons op 02 477 31 00.
Uw kind vertoont symptomen die u aan Covid-19 doen denken?
De spoeddienst en de dienst bloedafname van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola hebben een specifieke en afgescheiden sector ingericht om patiënten met ademhalingssymptomen op te vangen en het uitvoeren van bloedafnames om het virus op te sporen.
Als u een voorschrift heeft van een arts
U kan bij ons getest worden, zonder afspraak op de afnamen tussen 8u en 16u30 ; en na 16u30 op de spoedafdeling
Als u een code heeft of een voorschrift van de federale
Om zijn testcapaciteit te verhogen, heeft het Brussels Gewest beslist om een reeks van zeven "corona-dorpen" te openen op zijn grondgebied (verspreid over de vier kardinale punten van het grondgebied en in de dichtste districten). Deze testcentra werken alleen op afspraak.
Meer informatie hier: brussels.testcovid.be
Advies voor patiënten in thuisafzondering / Advies aan de familie en vrienden van zieke mensen.
Andere informatiebronnen : info-coronavirus.be
In de huidige context van epidemie raden we iedere patiënt, vanaf 7 jaar en die zich buiten zijn hospitalisatiekamer bevindt, aan om een masker te dragen.
De begeleidende ouder moet ook een masker dragen.
De meeste oudere kinderen, tussen 8 en 12 jaar, zullen gedurende relatief korte tijd een masker goed kunnen dragen, zoals een afspraak in het ziekenhuis, maar niet voor een langere periode zoals een schooldag.
Wij nemen deze maatregel om u te beschermen en ook om het ziekenhuispersoneel te beschermen.
Let op! Het dragen van een masker is niet voor alle kinderen.
Het is niet nodig om een masker te dragen in de hospitalisatiekamer, behalve wanneer er specifieke beschermingsmaatregelen voorzien zijn om uw kind te beschermen.
We vragen aan de ouders en de kinderen om hun masker mee te brengen indien mogelijk, zodat we de systematische verdeling van deze waardevolle bescherming kunnen beperken.
Indien u dezelfde handschoenen draagt bij het doen van uw boodschappen of aankopen en bij medische consultaties, brengt en verspreidt u de ziektekiemen op elke plaats: deurklinken, winkelwagen, telefoon, oppervlaktes en voorwerpen, gezicht. Handschoenen verhinderen een goede handhygiëne.
Dus voor hygiëne- en veiligheidsredenen, was regelmatig uw handen.
Eens uw afspraak gemaakt is, zal u een sms ontvangen om de afspraak te bevestigen (een dag voor uw afspraak). We vragen aan de ouders om 15 minuten voor de afspraak (niet meer, niet minder) naar het ziekenhuis te komen.
→ Een afspraak maken, annuleren of wijzigen
Heeft uw kind koorts, ademhalingssymptomen, of een verkoudheid de dag van zijn consultatie? Uw kind wordt ontvangen door een kinderarts op de dienst spoedgevallen of consultaties. Stel uw afspraak uit per telefoon (02 477 31 11) of online.
U had een afspraak met uw kind, maar u bent zelf ziek? De medische opvolging van uw kind is essentieel. Het is belangrijk dat de volwassene die uw kind begeleid niet ziek is. Kunt u geen andere begeleidende volwassene vinden? Uw kinderarts kan u ook een telefonische afspraak aanbieden als zij dit mogelijk is.
Vaccineren blijft prioritair en belangrijk om uw kinderen te beschermen!
Bij uw aankomst via de hoofdingang
De ontvangsthal van het ziekenhuis is heringericht om de stroom van patiënten die binnenkomt en buitengaat te scheiden. Er zijn ook extra maatregelen genomen: respect voor fysieke afstand, ruimte tussen de loketten, de banken in de wachtzaal staan verder uit elkaar, etc.
Extra signalisatie duidt de wandelrichting aan, markeringen op de vloer worden aangebracht om u te helpen de fysieke afstand te bewaren.
Aan de ingang van het ziekenhuis wordt gecontroleerd of mensen een goede reden hebben om het ziekenhuis binnen te komen. Ook in de wachtzaal is er personeel aanwezig om u te begeleiden, om ervoor te zorgen dat u de fysieke afstand respecteert en om te zorgen dat de stoelen in de wachtzalen regelmatig schoongemaakt worden.
En op de spoeddienst
De spoeddienst is heringericht om patiënten met een vermoede of bevestigde infectie met Covid19 te ontvangen en eventueel te hospitaliseren. De spoeddienst heeft een specifieke en afgescheiden sector ingericht om patiënten met ademhalingssymptomen op te vangen.
De adembeschermingsmaatregelen die noodzakelijk zijn, zijn genomen opdat deze patiënten in optimale omstandigheden kunnen worden ontvangen.
De dienst bloedafname is ondergebracht in een nieuw lokaal zodat deze makkelijker bereikbaar is van buiten het ziekenhuis en om de instroom van patiënten optimaal te organiseren.
Toegang: ingang naast de hoofdingang, JJCrocqlaan 15. U hoeft dus niet langs de hoofdingang te gaan.
De bloedafnames zijn toegankelijk zonder afspraak, tussen 08u00 en 16u45 van maandag tot vrijdag.
Waar kan ik mijn kind laten testen als het Covid-symptomen heeft, in contact is geweest met een Covid-19-patiënt, terugkomt van een reis in een rode zone, of voor een pre-travel PCR-test ?
Het UKZKF is niet erkend als federaal testcentrum, maar voert toch in bepaalde gevallen uitstrijkjes uit :
De resultaten van de onderzoeken die in het UKZKF worden uitgevoerd, worden via de huisarts of de voorschrijvende kinderarts gecommuniceerd.
Elk kind met symptomen kan ook terecht bij een huisarts of kinderarts, voor doorverwijzing naar een federaal testcentrum met een medisch voorschrift en sms-opvolging van het Contact Center; of naar een ziekenhuis of laboratorium met een voorschrift.
Tip: Om onnodige verplaatsingen te vermijden, vraagt u best aan uw arts of u naar het federale testcentrum, het laboratorium of het ziekenhuis moet gaan.
Als u een code heeft of een voorschrift van de federale
Om zijn testcapaciteit te verhogen, heeft het Brussels Gewest beslist om een reeks van zeven "corona-dorpen" te openen op zijn grondgebied (verspreid over de vier kardinale punten van het grondgebied en in de dichtste districten). Deze testcentra werken alleen op afspraak.
Meer informatie hier: brussels.testcovid.be
Het uitvoeren van een uitstrijkje bij patiënten die via de spoedafdeling of tijdens een geplande ziekenhuisopname en vóór een operatie in het ziekenhuis worden opgenomen, stelt ons in staat om onze zorg aan te passen. Het resultaat stelt ons in staat om te bepalen of er isolatiemaatregelen en speciale voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen tijdens de ziekenhuisopname, de operatie en voor de opvolging van uw kind. Bovendien maken deze tests het mogelijk om de evolutie van de epidemie bij kinderen in het algemeen te blijven volgen, maar ook om het verschijnen van een mogelijke cluster binnen het ziekenhuis vroegtijdig op te sporen. Meer toezicht en specifieke tests voor het personeel maken ook deel uit van deze infectiebestrijdingsstrategie binnen het Kinderziekenhuis.
Het UKZKF blijft u informeren en op al uw vragen antwoorden! Hier vindt u meer informatie:
Covid for Kids is een educatief project over Covid-19 voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het doel? De werking van het Coronavirus en de mechanismen van het lichaam tegen deze infectie uitleggen op een eenvoudige, kleurrijke en leuke manier.
Dankzij een speelse en verklarende video geven onze kinderartsen antwoord op vragen van kinderen over het ontstaan en de overdracht van het virus, de werking van ons immuunsysteem, de verklaring van de symptomen, het nut van barrièregebaren,...
→ Ga naar Covidforkids.info
De afdeling Kinderpsychiatrie van het UKZKF mobiliseert zich om aan de ouders de nodige middelen te bieden om de emoties van hun kinderen in deze moeilijke periode te begrijpen en te aanvaarden:
➨ Op Facebook, schrijf je in voor :
Covid19 - Les Ressources Psy de l'Huderf
Veel advies en lectuur aangepast aan de leeftijd van uw kinderen of tieners.
➨ Op de UKZKF-blog, een reeks artikelen en brochures, zoals "La Météo de nos Émotions", maar ook "Olala", en het "Roadbook de l'Hospitalisation".
? Naar blogberichten
Heb je hulp nodig? De teams van de kinderpsychiatrie blijven tot uw beschikking.