Foto UKZKF
FRNLEN
Evenement14/11/2018

>>Wereld Diabetes Dag

Het team van de Kliniek voor Diabetologie geeft tussen 14 en 16 uur een demonstratie van een glucosemeting bij kinderenÖ

Op 14 november geeft het team van de Kliniek voor Diabetologie tussen 14 en 16 uur een demonstratie van een glucosemeting bij kinderen.
Gedurende twee uur en als onderdeel van Wereld Diabetes Dag, zal het team de kinderen en hun ouders voorlichten over het belang van vroege detectie van diabetes bij kinderen.
Afspraak in het onthaal van het ziekenhuis

Diabetes bij kinderen: hoe zit dat in BelgiŽ?

In BelgiŽ lijden 45.000 personen, onder wie meer dan 3.200 kinderen jonger dan 18 jaar, aan diabetes (type 1)[1]. Vandaag worden 550 kinderen en hun familie opgevolgd in de Kliniek voor Diabetologie van het UKZKF, het grootste centrum voor pediatrische diabetologie van BelgiŽ waar 1/6e van alle jonge Belgische diabetespatiŽnten (kinderen en adolescenten) op consultatie komt.

Diabetes is een chronische ziekte. Ze ontstaat als de pancreas niet meer voldoende insuline aanmaakt of als het lichaam er niet meer in slaagt om de insuline die het produceert doeltreffend te gebruiken. Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de pancreas en dat de taak heeft om de deur van onze cellen te openen.
Het werkt als een sleutel die de glucose in ons bloed toegang verleent tot onze cellen, zodat die ze kunnen gebruiken als energiebron.

Het diabetesonderzoek is er nog niet in geslaagd om te bepalen wie diabetes zal krijgen en of de ziekte erfelijk is of niet. Telkens zich in de Kliniek voor Diabetologie een nieuwe patiŽnt aandient, worden ook de broertjes en zusjes uitgenodigd voor een test.

Beter herkennen van de tekenen en symptomen om te kunnen behandelen vůůr de piek.

Werelddiabetesdag is een uitstekende gelegenheid om de aandacht van ouders, leerkrachten maar ook zorgverstrekkers te vestigen op de tekenen en symptomen van diabetes bij kinderen.