Foto UKZKF
FRNLEN

>>Verpleegkundig departement : eenheid voor hemodialyse

Missie van de eenheid

De dienst hemodialyse ontfermt zich over kinderen die in leeftijd variëren van enkele maanden tot 18-20 jaar met een ernstig of terminaal nierfalen en die daarvoor een dialyse behandeling nodig hebben. De meeste kinderen op deze dienst wachten eigenlijk op een niertransplantatie.

Dankzij een methode waarbij het bloed in een extracorporeel circuit gefilterd wordt, kunnen de giftige afvalstoffen en het overtollige vocht die zich in het lichaam ophopen, verwijderd worden.

Onze hemodialyse afdeling telt 6 bedden (6 dialysegeneratoren), waardoor we maximaal 12 patiëntjes per dag kunnen behandelen. De kinderen moeten immers 3 tot 4 keer per week aan de dialyse, telkens voor een sessie van 3 tot 4 uur.

Op onze dienst kunnen ook kinderen terecht met een chronische nierziekte die regelmatig bloedderivaten toegediend krijgen en dit 2 tot 3 keer per week gedurende 4 tot 6 uur.

Daarnaast wordt op onze afdeling ook de techniek van de plasmaferese toegepast.

Een multidisciplinair team staat in voor de opvolging van deze patiëntjes. Naast het specifieke aspect van de hightech zorgverstrekking is er voor de afdeling nog een andere belangrijke rol weggelegd : luisteren naar wat het kind – en/of de familie – te vertellen heeft, het begeleiden en ondersteunen.

Eenheid 61 (dialyse)

>>Verpleegkundig departement : eenheden / Kliniek Nefrologie-dialyse.