Neurologie, Epilepsie en Slaap Eenheid | Week Eenheid (zaal 66S)
De Neurologie, Epilepsie en Slaap Eenheid | Week Eenheid telt 8 bedden en ontvangt kinderen en adolescenten die behoefte hebben aan diagnostische en therapeutische onderzoeken van neurologische problemen, epilepsie en slaapstoornissen.
Korte, geplande hospitalisaties van een andere discipline kunnen ook in deze eenheid worden uitgevoerd.
Alle kamers en badkamers zijn uitgerust om de verzorging en het verkeer van patiënten met een handicap te vergemakkelijken. De zalen voor de onderzoeken van epilepsie en slaapstoornissen zijn uitgerust met specifieke technologieën en apparatuur.
Ziekenhuisopname voor epilepsie
Sinds 2016 heeft het ziekenhuis erkende expertise ontwikkeld in de behandeling van epilepsie :
- Een krachtig video-elektro-encefalogram opnameapparaat in het ziekenhuis maakt een langdurige studie van epilepsie mogelijk met het doel aanvallen te registreren, vooral tijdens de slaap.
- De resultaten van dit onderzoek maken het mogelijk de best mogelijke behandeling te bepalen en in te stellen, of het nu gaat om een medicinale of een niet-medicinale behandeling, zoals het ketogeen dieet dat in samenwerking met het diëtetisch en metabool team is ontwikkeld.
- Het zorgtraject voor de patiënt met refractaire epilepsie werd georganiseerd binnen het H.U.B., met specialisatie in medische zorg in het UKZKF en chirurgische zorg in het Erasmus Ziekenhuis.
Het team heeft ook, in samenwerking met de afdelingen kinderpsychiatrie en kinderpsychologie, een bijzondere expertise ontwikkeld in het onderzoek naar en de behandeling van cognitieve stoornissen, leerstoornissen en de psychosociale gevolgen van epilepsie voor kinderen en hun gezinnen.
Over onderzoeksactiviteiten in epilepsie
De epilepsieactiviteit combineert een klinische en wetenschappelijke benadering, met een rijke onderzoeksactiviteit in samenwerking met de faculteit psychologie van de ULB op gebied van cognitieve gevolgen van epilepsie. Het zoeken naar nieuwe epilepsiegenen gebeurt in samenwerking met de genetische kliniek, en de ontwikkeling van nieuwe instrumenten voor het lokaliseren van epileptische foci gebeurt dan weer in samenwerking met het laboratorium voor functionele hersenkartering (LCFC-Erasme ULB). Deze onderzoeksprojecten worden gesteund door het Belgian Kid's Fund for Pediatric Research, het IRIS-fonds, het Erasmusfonds en het FNRS en passen in het streven naar een voortdurende verbetering van de kwaliteit van de zorg die aan epilepsiepatiënten wordt geboden.
Ziekenhuisopname in neurologie
De neurologische activiteit in de Week Eenheid wordt verleend door een multidisciplinaire team bestaande uit verpleegkundigen, artsen, neuropsychologen, psychologen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Zij staan in voor de zorgverlening van zuigelingen en kinderen met een ontwikkelingsachterstand, patiënten die lijden aan motorische stoornissen, ontstekings- of degeneratieve ziekten van het zenuwstelsel. Deze laatste worden in het bijzonder opgevolgd door de teams van het Referentiecentrum voor Neuromusculaire Ziekten van de ULB, gedeeld door het UKZKF en Erasme, alsook door het Centrum CIRICU.
De eenheid voert :
- Diagnostische evaluaties uit gedurende enkele dagen, aan de hand van medische en technische onderzoeken (MRI, lumbaalpunctie, metabolisch onderzoek, enz.) om de diagnose na een consultatie te bevestigen.
- Therapeutisch beheer uit voor de herevaluatie van de behoeften van de patiënten naar gelang hun pathologie. Dit omvat bijvoorbeeld het inleiden van niet-invasieve beademing (NIV) voor patiënten bij wie de pathologie die gepaard gaat met hypotonie (verminderde spierspanning), tijdens de slaap ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Een vroege diagnose maakt een snelle behandeling mogelijk.
- Behandelingen met gentherapie uit voor spinale musculaire atrofie (SMA) in samenwerking met de afdeling intensieve zorgen. Andere behandelingen kunnen in het Dagziekenhuis worden georganiseerd.
Voor meer informatie : Neurologie - UKZKF
Slaaponderzoek tijdens ziekenhuisopname
Wat de slaap betreft, maken polysomnografieën een elektrofysiologisch onderzoek mogelijk van problemen die niet via een consultatie kunnen worden opgelost.
De slaapafdeling werkt multidisciplinair samen met de KNO-afdeling, de neurologie- afdeling, de obesitaskliniek, de neonatologie en de kindergeneeskunde. In het algemeen kan elke pathologie die gepaard gaat met hypotonie (verminderde spierspanning) ademhalingsproblemen tijdens de slaap veroorzaken. Een vroege diagnose maakt een snelle opstart van behandeling mogelijk.
De deskundigheid van het team berust met name op het initiëren van niet-invasieve beademing (NIV) en het opnieuw evalueren van de behoeften van de patiënten naar gelang van hun pathologie. Het slaaponderzoek van te vroeg geboren zuigelingen maakt het mogelijk hun onvoltooide groei op het gebied van de ademhaling te beoordelen. Door een overeenkomst met het RIZIV (waardoor patiënten thuis met monitoren kunnen worden uitgerust) kunnen deze zuigelingen, indien nodig, gedurende de eerste levensmaanden tijdens hun slaap van een cardiorespiratoire bewaking benutten. Dit geldt ook voor zuigelingen met obstructief slaapapneusyndroom, bijvoorbeeld in de context van maxillofaciale misvormingen.
Naast de diagnose van ademhalings- en ademhalingsstoornissen tijdens de slaap, biedt de slaapafdeling ook de mogelijkheid om zeldzame maar invaliderende ziekten zoals narcolepsie te diagnosticeren.
Meer informatie : Slaapgeneeskunde - UKZKF