Sportgeneeskunde
Sportgeneeskunde - Oefentesten – Traumatologie
Het team van de sportkliniek van het UKZKF ondersteunt de sportbeoefening voor kinderen met of zonder chronische aandoeningen (diabetes, astma, overgewicht, enz.). Het multidisciplinaire team zorgt ook voor de gespecialiseerde medische follow-up van jongeren die regelmatig of op hoog niveau aan sport doen.
Elke gezondheidsprofessional is er om uw kind te begeleiden en hem/haar te adviseren bij zijn/haar sportproject.
De sportkliniek biedt een globaal beheer van de sportbeoefening voor kinderen en tieners en heeft verschillende doelstellingen:
- Kinderen en tieners die niet genoeg of helemaal niet aan sport doen, aan het sporten brengen.
- Jongeren die aan wedstrijdsport doen, de best mogelijke steun geven.
- Ondersteuning van kinderen met een chronische pathologie (astma, diabetes, obesitas...) bij hun sportactiviteiten.
- een aanpassing voorstellen in het kader van de symptomen tijdens de sportactiviteit (ademhalingsmoeilijkheden, pijn op de borst, ongemak ...)
De kliniek houdt ook rekening met leeftijds- en groeiproblemen bij alle kinderen die worden gevolgd.
De patiënt zal een gepersonaliseerde opvolging krijgen via :
- de opstelling van een attest om te bewijzen dat er geen contra-indicatie zijn voor het beoefenen van sport.
- Een evaluatie van de fysieke capaciteit (inspanningstest, specifieke spiertesten...)
- Preventieve verzorging of advies voor een aan kinderen aangepaste sportactiviteit, of het nu gaat om ervaren sporters of beginners, om blessures en trauma's te voorkomen.
- Een post-traumatische, pre of post-chirurgische behandeling
- Specifieke behandelingen (nader te bepalen)
- Posttraumatische re-educatie of re-athletisatie
- Een dieet follow-up
Sporters van alle niveaus: welke soorten problemen kunnen zich voordoen?
In geval van een probleem dat onmiddellijke aandacht vereist, begeleidt u de jonge atleet naar de dichtstbijzijnde hulpdienst of naar de spoeddienst van het UKZKF.
Als er geen sprake is van een noodsituatie, maar wel van een of meer alarmsymptomen, wordt een controle in de sportkliniek van het UKZKF aanbevolen:
- Pijn, mank lopen, abnormale zwelling, bewegingsbeperking, wonde, blauwe plekken (ecchymose), roodheid... wijzen op gevolgen van een trauma.
- Een bewustzijnsstoornis, verkeerde oriëntatie van tijd en ruimte, motorische achterstand, zintuiglijke achterstand, spraakstoornis, syncope of coma zijn tekenen voor een consultatie in de neurologie.
- Dyspneu, hoest bij of na inspanning, retrosternale pijn (toelichten), duizeligheid, malaise of syncope zijn tekenen voor een cardiopulmonale consultatie.
Moeilijkheden om de training of wedstrijden te volgen, gewichtstoename of -afname zijn ook tekenen die de jonge atleet tot een consult zouden moeten brengen.
Wie zijn de specialisten van de UKZKF-sportkliniek?
Het multidisciplinaire team bestaat uit twee sportartsen en een orthopedisch chirurg, die samenwerken met de multidisciplinaire teams van het kinderziekenhuis: spoedafdeling pediatrie, traumatologie, radiologie, orthopedie, radiologie en medische beeldvorming, operatiekamer, fysiotherapie, diëtetiek, pediatrische psychiatrie... maar ook de medische en verpleegkundige teams van de verschillende pediatrische klinieken voor de follow-up van chronische patiënten of patiënten met zeldzame ziekten.
Wat is een stresstest?
De stresstest is een test die de reactie van het hart en de ademhalingscapaciteit meet tijdens langdurige lichamelijke activiteit. Daartoe wordt de patiënt gevraagd op een loopband te lopen of op een fiets te trappen om zijn of haar zuurstofbehoefte te vergroten.
Een elektrocardiogram (ECG) controleert de activiteit van het hart en de ademhalingsfuncties tijdens de inspanning en in rust. Het meet de maximale hartslag, het zuurstofverbruik en het vrijkomen van koolzuur.
Met deze test kan een vollediger controle worden uitgevoerd, maar kan zo nodig ook een behandeling worden gepland en een sportadvies op maat worden gegeven.
Jonge sporters, maar ook patiënten met tekenen van cardio-pulmonale oproepen of patiënten met een chronische ziekte kunnen dit onderzoek in de Sportkliniek laten uitvoeren.
Sportworkshops voor UKZKF-patiënten met Brussels Football
Sinds eind 2019 bieden UKZKF en Brussels Football voetbalworkshops op maat aan met een reeks oefeningen aangepast aan verschillende medische of mentale pathologieën. Sport staat bekend om zijn positieve invloed, met name op de ontwikkeling van de persoonlijkheid en de socialisatie van kinderen. Het wordt aanbevolen zo vroeg deel te nemen.
Zie het persbericht