Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, lid van het netwerk van Brusselse openbare ziekenhuizen IRIS, wenst u een aangenaam bezoek toe aan deze website.
Ingehuldigd in 1986 is het UKZKF (183 bedden) het enige Belgische ziekenhuis uitsluitend voor kinderen : alles is er ontworpen voor hen en hun ouders. Van de geboorte tot de adolescentie ontvangen de kinderen er de meest volledige zorgen, in overeenstemming met het Europees Handvest van de rechten van de gehospitaliseerde kinderen.
Het UKZKF is een universitair centrum erkend door de ULB en de VUB. Het is het centrum van de academische kindergeneeskunde van de ULB. Als lid van de Interhospitalenkoepel van de Regio voor Infrastructurele Samenwerking (IRIS), treedt hij toe tot het handvest voor de patiënt. Het Universitair Kinderziekenhuis biedt u zowel haar eigen troeven als de voordelen van een heel netwerk...
Indien u niet op uw afspraak kunt aanwezig zijn, vragen wij u ons te verwittigen op het secretariaat van de afspraken of door ons een bericht te sturen via het specifiek formulier op deze website.
De rol van het UKZKF, als universitair ziekenhuis, beoogt bovendien een actieve bijdrage tot de vooruitgang en de overdracht van medische en gezondheidskennis...
The Belgian Kids' Fund werd in 1995 opgericht door artsen van de instelling die het pediatrisch onderzoek wensten te bevorderen binnen het netwerk van de ULB...
De dienst endocrinologie zorgt voor de diagnose en de follow-up van patiënten tussen 0 en 18 jaar met een endocrien probleem, d.w.z. een probleem op het gebied van de hormonen (groei, puberteit, hypofyse, schildklier, bijnieren, seksuele ontwikkeling, botmetabolisme).
Ongeacht de pathologie staat de informatie van de patiënt en zijn familie centraal: de patiënt wordt een deelnemer in zijn verzorging na een goed begrip van zijn toestand en zijn behandelingen.
De oorsprong van problemen vaststellen
Dankzij neonatale screening worden sommige zeldzame ziekten in de eerste levensdagen opgespoord, waardoor een vroegtijdige behandeling mogelijk wordt.
Soms worden specifieke bloedonderzoeken uitgevoerd om de oorsprong van het probleem te bepalen (Dagziekenhuis, kamer 60, 3e verdieping, route 305).
Genetische tests zijn een gangbare praktijk geworden in een poging om de precieze oorzaak van de aandoening op te helderen en duidelijkheid te verschaffen over de follow-up op lange termijn en het risico van herhaling.
Ondersteuning in samenwerkingsverband
Sommige zeldzame endocriene ziekten vereisen een follow-up door verschillende specialisten met een arts die de verschillende specialistische adviezen centraliseert. Dit soort samenwerking vindt dagelijks plaats bij het UKZKF.
De communicatie tussen de verschillende specialisten vindt plaats:
op multidisciplinaire bijeenkomsten binnen het UKZKF
door samen te werken met Belgische teams (Belgische Studiegroep voor Pediatrische Endocrinologie)
op Europees niveau is het centrum geïntegreerd en neemt het zeer actief deel aan het netwerk.
ENDO-ERN, opgericht door de Europese Commissie. Het idee is dat de Europese Unie een groot reservoir van kennis en vaardigheden wordt en dat ideeën kunnen reizen, ten voordele van patiënten met zeldzame ziekten.
Bovendien is het duo arts-verpleegkundige in de endocrinologie van groot belang om van de patiënt een deskundige te maken van zijn eigen ziekte door hem zo goed mogelijk te informeren en naar hem te luisteren.
Wij zorgen ook voor regelmatig contact met de kinderarts/arts per e-mail.
Specifieke steun voor adolescenten
De overgang naar endocrinologische follow-up voor volwassenen is ook een stap die met succes moet worden voltooid. De endocrinologieteams van het UKZKF en het Erasmusziekenhuis werken daarvoor al enkele jaren samen.
Regelmatige controle om de groei te beoordelen is noodzakelijk. Mogelijke oorzaken van achterblijvende groei worden onderzocht. Behandeling met groeihormoon kan aangewezen zijn, maar niet altijd. De patiënt en zijn familie en vrienden worden gedurende een lange periode in deze dagelijkse behandeling begeleid.
Het optreden van borstontwikkeling vóór de leeftijd van 8 jaar is een situatie die een raadpleging in endocrinologie vereist. Het is de eerste klinische follow-up die het mogelijk zal maken te beoordelen of de puberteit al dan niet snel evolueert en of bijgevolg al dan niet behandeling nodig is. Vaak worden aanvullende onderzoeken gevraagd. Puberteitsachterstand, vaak geassocieerd met staturele achterstand, is ook een frequente reden voor consultatie.
Het is een gebrek aan een of meer hypofysehormonen. Het kan verschijnen bij de geboorte of later in de kindertijd. Vervangende medicamenteuze behandeling is mogelijk en noodzakelijk. De nadruk wordt gelegd op voorlichting van de patiënt, zijn familie en vrienden (ook op school) over hormoonvervanging, die op welbepaalde tijden moet worden ingenomen. Een gepersonaliseerde aanpak en luisteren naar de jonge patiënt en zijn omgeving staan centraal in onze opvolging van deze chronische ziekten Het doel? Een patiënt die een goed inzicht heeft in zijn of haar aandoening en de behandelingen en die een actor wordt in zijn of haar medische zorg en welzijn. Vaak moet worden samengewerkt met de afdelingen medische beeldvorming, klinische biologie, genetica, neurologie en oogheelkunde. Contact met andere patiënten/families die aan hetzelfde soort ziekte lijden wordt voorgesteld.
Het is een variatie in de ontwikkeling van het geslacht op morfologisch, hormonaal of chromosomaal niveau. Het werk is echt gericht op de patiënt en zijn familie en op de ervaring van deze variaties. De follow-up is zeer nauw op het ogenblik van de diagnose en vervolgens meer gespreid naargelang de leeftijd. Indien nodig wordt samenwerking met de diensten genetica, neonatologie, urologische chirurgie, kinderpsychiatrie, gynaecologie en medische beeldvorming voorgesteld. Contact met andere patiënten/families met hetzelfde soort aandoening wordt voorgesteld (of een patiëntenvereniging, als die bestaat).
Patiënten met hypofosfatemische of vitamine-resistente rachitis, PTH-resistentie, osteogenesis imperfecta, SHOX deletie/mutatie, andere kleine maten van osteo-cartilagineuze oorsprong worden ook driemaandelijks gecontroleerd. Er worden samenwerkingsverbanden opgezet met genetische, orthopedische en tandheelkundige diensten. Contact met andere patiënten/families die aan hetzelfde soort aandoening lijden wordt voorgesteld (of een patiëntenvereniging, als die bestaat).
Bijnieraandoeningen vereisen vaak een vervangingstherapie met bijnierhormonen. De follow-up is driemaandelijks. De nadruk wordt gelegd op voorlichting van de patiënt, familie en vrienden (ook op school) over hormoonvervangingstherapie, die op welbepaalde tijden moet worden ingenomen. Een gepersonaliseerde aanpak en een luisterend oor voor de jonge patiënt en zijn omgeving vormen de kern van onze opvolging van deze chronische ziekten. Het doel? Een patiënt die een goed inzicht heeft in zijn of haar aandoening en behandelingen en die een actor wordt in zijn of haar medische zorg en welzijn.
Na de behandeling van kanker kunnen hormonale problemen optreden. Er wordt nauw samengewerkt met oncologen en de eenheid voor vruchtbaarheidsbehoud van het Erasmusziekenhuis.
Bijvoorbeeld, een kleine gestalte of vroege puberteit kan worden waargenomen. Er wordt een specifieke behandeling gegeven waarbij rekening wordt gehouden met deze context.
Voorlichting van de patiënt en de familie is van cruciaal belang voor een goede waterhuishouding van deze patiënten. Er wordt samengewerkt met de afdelingen medische beeldvorming, oncologie en genetica van het UKZKF.
Wij volgen pasgeborenen met congenitale hypothyreoïdie die via neonatale screening zijn opgespoord. Bij de diagnose bieden wij een consult en aanvullende onderzoeken (echografie, nucleaire geneeskunde, audiologie, hormonologie en genetisch laboratorium), waarna een zorgvuldige endocriene follow-up wordt opgezet. De afdeling biedt ook nazorg aan patiënten met auto-immune schildklierziekten, knobbeltjes, struma.
Ons team neemt ook deel aan de zorg van patiënten met overgewicht of obesitas op verzoek van teams die op dit gebied gespecialiseerd zijn.
Diabetespatiënten worden opgevolgd in de Pediatric Diabetes Unit