Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, lid van het netwerk van Brusselse openbare ziekenhuizen IRIS, wenst u een aangenaam bezoek toe aan deze website.
Ingehuldigd in 1986 is het UKZKF (183 bedden) het enige Belgische ziekenhuis uitsluitend voor kinderen : alles is er ontworpen voor hen en hun ouders. Van de geboorte tot de adolescentie ontvangen de kinderen er de meest volledige zorgen, in overeenstemming met het Europees Handvest van de rechten van de gehospitaliseerde kinderen.
Het UKZKF is een universitair centrum erkend door de ULB en de VUB. Het is het centrum van de academische kindergeneeskunde van de ULB. Als lid van de Interhospitalenkoepel van de Regio voor Infrastructurele Samenwerking (IRIS), treedt hij toe tot het handvest voor de patiënt. Het Universitair Kinderziekenhuis biedt u zowel haar eigen troeven als de voordelen van een heel netwerk...
Indien u niet op uw afspraak kunt aanwezig zijn, vragen wij u ons te verwittigen op het secretariaat van de afspraken of door ons een bericht te sturen via het specifiek formulier op deze website.
De rol van het UKZKF, als universitair ziekenhuis, beoogt bovendien een actieve bijdrage tot de vooruitgang en de overdracht van medische en gezondheidskennis...
The Belgian Kids' Fund werd in 1995 opgericht door artsen van de instelling die het pediatrisch onderzoek wensten te bevorderen binnen het netwerk van de ULB...
De Eenheid Genetica van het UKZKF bestaat uit een multidisciplinair team van klinisch genetici, een psycholoog, een bioanalist en een assistent pediatrie.
De Eenheid Genetica van het UKZKF is verbonden aan het Centre de Génétique van de Université Libre de Bruxelles (http://ulbgenetics.be), één van de acht Centra voor Genetica in België die officieel erkend zijn door het Ministerie van Volksgezondheid.
Zo werkt de Eenheid Genetica van het UKZKF nauw samen met de afdeling Genetica van het Erasmusziekenhuis en zijn Geneticalaboratorium.
Het team van de Eenheid Genetica staat in voor:
Voor de ouders
http://ulbgenetics.be/wp-content/uploads/2020/09/04_00_00_08_002_S012.pdf
Voor de grote kinderen
http://ulbgenetics.be/wp-content/uploads/2020/09/04_00_00_08_002_S014.pdf
Deze testen worden terugbetaald door het Riziv.
Bij een ziekenhuisopname – om verschillende onderzoeken uit te voeren of bij een onverwachte aandoening – is het mogelijk dat de pediaters die uw kind opvolgen, beslissen dat een genetisch advies of genetische onderzoeken aangewezen zijn. In dat geval komt de geneticus langs in de ziekenhuiskamer en volgt hij dezelfde aanpak als bij een consultatie.
De technieken om genetische informatie te beoordelen, evolueren razendsnel. Hoe meer gegevens beschikbaar zijn dankzij die nieuwe technologieën, hoe complexer de interpretatie van onze genetische variaties. Samen met het Geneticalaboratorium van het Erasmusziekenhuis, het Interuniversity Institute of Bioinformatics in Brussels (https://ibsquare.be/) en in samenwerking met andere Centra voor Genetica in België, draagt het geneticateam zijn steentje bij om deze nieuwe kennis aan te passen aan de geneticabalans van de kinderen die worden behandeld in het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola en deze nodig zouden hebben.
De Eenheid Genetica van het UKZKF heeft een 'Functie Zeldzame Ziekten', een ziekenhuisfunctie met als doel de behandeling van patiënten met zeldzame ziekten. Die behandeling vereist een snelle diagnose en de opvolging en doorverwijzing van de patiënten naar de zorgeenheden die het meest geschikt zijn om hun pathologie te behandelen. De Functies Zeldzame Ziekten worden vastgelegd in een koninklijk besluit. Alleen academische ziekenhuizen met een Centrum voor Genetica kunnen een Functie Zeldzame Ziekten uitoefenen. Het UKZKF (voor zeldzame ziekten bij kinderen), het Erasmusziekenhuis (voor zeldzame ziekten bij volwassenen) en het Institut Jules Bordet (voor zeldzame kankers) zijn de drie partnerziekenhuizen van het Centrum voor Genetica wat de Functie Zeldzame Ziekten betreft.
Deze netwerken streven naar een betere behandeling van patiënten met zeldzame ziekten. De Eenheid Genetica draagt bij aan verschillende van die netwerken, waaronder bijvoorbeeld het netwerk ITHACA (https://ern-ithaca.eu/).