Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, lid van het netwerk van Brusselse openbare ziekenhuizen IRIS, wenst u een aangenaam bezoek toe aan deze website.
Ingehuldigd in 1986 is het UKZKF (183 bedden) het enige Belgische ziekenhuis uitsluitend voor kinderen : alles is er ontworpen voor hen en hun ouders. Van de geboorte tot de adolescentie ontvangen de kinderen er de meest volledige zorgen, in overeenstemming met het Europees Handvest van de rechten van de gehospitaliseerde kinderen.
Het UKZKF is een universitair centrum erkend door de ULB en de VUB. Het is het centrum van de academische kindergeneeskunde van de ULB. Als lid van de Interhospitalenkoepel van de Regio voor Infrastructurele Samenwerking (IRIS), treedt hij toe tot het handvest voor de patiënt. Het Universitair Kinderziekenhuis biedt u zowel haar eigen troeven als de voordelen van een heel netwerk...
Indien u niet op uw afspraak kunt aanwezig zijn, vragen wij u ons te verwittigen op het secretariaat van de afspraken of door ons een bericht te sturen via het specifiek formulier op deze website.
De rol van het UKZKF, als universitair ziekenhuis, beoogt bovendien een actieve bijdrage tot de vooruitgang en de overdracht van medische en gezondheidskennis...
The Belgian Kids' Fund werd in 1995 opgericht door artsen van de instelling die het pediatrisch onderzoek wensten te bevorderen binnen het netwerk van de ULB...
Wanneer is een bezoek aan de spoeddienst absoluut noodzakelijk (niet-volledige lijst)?
Kom altijd naar de spoed met uw kind in de volgende situaties :
Uw kind heeft koorts
Hij/zij heeft koorts en is minder dan 3 maanden oud (meer dan 38° C)
Hij/zij heeft koorts en ziet er erg ziek uit
Hij/zij is ouder dan 3 maanden en heeft al vier dagen of meer koorts
Hij/zij heeft al vier dagen of meer koorts
Hij/zij heeft koorts en uitslag (puistjes)
Hij/zij heeft koorts en mankt
Het gedrag van uw kind is veranderd
Hij/zij valt heel snel, of op ongewone momenten in slaap en/of u hebt moeite om hem/haar wakker te maken
Hij/zij gedraagt zich anders dan normaal, hij/zij is niet "zoals gewoonlijk"
U maakt zich zorgen over de toestand van uw kind: hij/zij is gelaten, speelt niet zoals gewoonlijk, beweegt niet veel, lijkt in niets geïnteresseerd, lijkt niet naar u te kijken, u niet te herkennen
Hij/zij heeft een "bolle fontanel" (zwelling van het 'zachte gedeelte' op het hoofd van een kind)
Uw kind heeft ademhalingsproblemen
Hij/zij ademt moeilijk. Hij/zij heeft een snelle of onregelmatige ademhaling;
Hij/zij is bleker;
Zijn/haar lippen zijn wit- of blauwachtig (bel 112);
Zijn/haar ademhaling is luidruchtig; hij/zij is kortademig; hij/zij is rusteloos; hij/zij maakt geluid bij het in- of uitademen
Hij/zij heeft een allergische reactie: het gezicht en de lippen zwellen op; zijn/haar stem wordt hees; Hij/zij heeft moeite met ademhalen of heeft een huiduitslag... (bel 112).
Uw kind heeft huiduitslag (puistjes of vlekken)
Blauw-rode puntvormige vlekjes op de huid
Netelroos
Een huiduitslag die u niet herkent
Uw kind heeft diarree, braakt, voedingsproblemen
Heeft vaak diarree en braakt frequent, heeft een droge mond, geen tranen
Een zure adem (een geur die u doet denken aan een "goudreinet")
Uw kind drinkt (en plast) de hele tijd
Uw kind weigert te drinken
Uw kind verliest veel gewicht
Uw kind heeft een erg pijnlijke buikpijn
Er gebeurt een huishoudelijk - of ander- ongeval
Een breuk of letsel
Braken na een verwonding of een val
Een hevige pijn die niet vermindert met een gewone pijnstiller
Een brandwond
Uw kind heeft een gevaarlijk product, een voorwerp of een medicijn ingeslikt...
Genitale pijn
Een oogletsel
Uw kind is gevallen/heeft een klap op zijn/haar hoofd gekregen
(gedeeltelijk) gezichtsverlies
Uw kind bloedt en de bloeding stopt niet door er gewoon een kompres tegen te drukken.
U moet ook naar de spoeddienst komen als:
uw kind een chronische ziekte heeft of een aandoening die een specifieke medische begeleiding vereist, en hij/zij een bijkomend probleem heeft ;
uw kind of tiener is suïcidaal, zelfagressief of heeft verontrustende zelfmoordgedachten ;
uw kind ongewoon vreemd gedrag vertoont.
Als uw kind moet worden onderzocht door een arts maar volgens u niet langs de spoeddienst moet, neem dan contact op met:
De dienst algemene pediatrie van het UKZKF om een afspraak voor een consultatie te maken.
Voor acute problemen zal een snelle afspraak gemaakt worden bij een pediater van het UKZKF (binnen de 48 uur): +32 (0)2 477.31.20
Hoe verloopt een opname op de spoeddienst?
Uw kind wordt opgevangen en ingeschreven bij aankomst op de dienst. Elk kind dat zich op de dienst meldt, wordt systematisch geïdentificeerd en vervolgens geëvalueerd door ons hiervoor opgeleid verpleegkundig personeel. Zijn leeftijd, de omstandigheden van het ongeval, zijn voorgeschiedenis en het onderzoek door de verpleegkundige, zijn vervolgens bepalend voor de volgorde van bezoek bij de arts.
Waarom moet u soms wachten op de spoeddienst?
Meerdere kinderen zijn tegelijk aangekomen
Een kind heeft nood aan snelle of onmiddellijke medische zorgen
We moeten wachten op resultaten van het laboratorium
Een bed zal vrijkomen
Wij vangen ongeveer 40.000 patiënten per jaar op, van wie er vervolgens 3.000 zullen worden opgenomen.
We stellen alles in het werk om uw bezoek aan de spoeddienst zo goed mogelijk te laten verlopen en rekenen op uw begrip op drukke momenten.
Indicatieve wachttijden voor verschillende types onderzoeken, van het labo naar de team : Bloedonderzoek : 2u Urineonderzoek : 30 min Uitstrijkje (afhankelijk van soort) : van 12u tot 5 dagen Radiologie : gewone radiografische beeldvorming 30 min – echo/scan 2u Advies van specialist of raadpleging : hangt af van de planning
Wie werkt op de spoedgevallendienst ?
Het team van de spoedgevallendienst van het Kinderziekenhuis bestaat uit verpleegkundigen en artsen, gespecialiseerd in kindergeneeskunde, met een bijkomende opleiding in de spoedeisende hulp, als spoedarts of ambulancier. Dit team wordt aangevuld met receptionisten, logistieke assistenten en zorgkundigen. Een team van ambulanciers, verbonden aan de secundaire SAMU (medische noodhulp) zorgt voor de overbrenging van patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis. Het SAMU-team is onderverdeeld in twee teams: 's nachts zijn het de verpleegkundigen van de spoedafdeling die de artsen van de intensieve zorgen begeleiden. Overdag gaan de verpleegkundigen van de intensieve zorgen op pad.
Het hele team is EPALS gecertificeerd (European Paediatric Advanced Life Support). Sommige leden zijn zelf EPALS-trainer en geven hun kennis en vaardigheden door op gebied van evaluatie en spoedeisende hulp van kinderen aan de rest van de ziekenhuisafdelingen (dit wordt bij het UKZKF "15:2-training" genoemd, verwijzend naar het tempo waarin een kind gereanimeerd wordt). Onze EPALS-trainers geven vormingen in heel België en Europa. De teams organiseren ook reanimatieworkshops voor kinderen en het grote publiek op Restart a Heart Day van 16 oktober en tijdens het Feest van het Kind in de tuinen van het ziekenhuis of in het Knuffelbeerziekenhuis. Het personeel is gespecialiseerd in kindergeneeskunde en spoedeisende hulp. Daarnaast worden onze teams voortdurend getraind om de beste zorgen aan kinderen te bieden.
Over de nieuwe spoedgevallendienst
Moderne pediatrische spoedafdeling gemaakt voor kinderen en jongeren
De nieuwe, moderne en ruime lokalen werden ontworpen om het parcours van de patiënt en zijn familie bij aankomst op de spoedgevallendienst te optimaliseren. Afhankelijk van de ernst van hun symptomen of verwondingen, bepaald tijdens de verpleegkundige triage, worden patiënten doorverwezen naar de High, Medium of Simple Care zone. Elke zone heeft een eigen wachtruimte waar de gezinnen, samen met hun kind, op een comfortabele manier kunnen wachten.
De spoedgevallendienst bestaat uit een specifiek zorgkanaal voor het beheer van acute pathologieën in de kindergeneeskunde.
modern technisch platform voor onmiddellijke vitale noodsituaties, trauma's en grote brandwonden; aangepast om een grote stroom patiënten te absorberen in geval van een noodsituatie zoals een ramp of een aanval.
dichtbij het moderne operatiekwartier, de intensive care-afdeling, het Universitair Laboratorium van Brussel en de afdeling medische beeldvorming, gespecialiseerd in kindergeneeskunde.
mogelijkheid om beroep te doen op alle medische en heelkundige pediatrische specialiteiten van het Kinderziekenhuis, om patiënten in speciale eenheden te laten opnemen, naargelang de pathologieën en de leeftijd van de patiënt, en om ambulante follow-up te bieden in alle specialiteiten.
isolatie en passend beheer van immuungecompromitteerde patiënten
aangepaste kinderpsychiatrische zorg voor decompenserende patiënten, in samenwerking met de hospitalisatie-afdeling van de kinderpsychiatrie
Secundair SAMU-team (mobiele urgentie-en reanimatiedienst), gedetacheerd vanuit de intensieve zorgen en de spoedgevallendienst om patiënten op te halen die door andere ziekenhuizen worden overgeplaatst.
volledige digitalisering van de spoeddienst
Pijnbestrijding is een integraal onderdeel van de zorg door middel van medicatie of afleiding; en altijd de geruststellende aanwezigheid van de ouder die begeleid wordt om een plaats in de zorg in te nemen. Afleiding via 3D-schermen wordt bijvoorbeeld aangeboden als afleiding tijdens het hechten.
U hebt een suggestie om onze dienstverlening te verbeteren
Stuur ons een mail via dit online-formulier.
U zou er liever over praten : op het nummer +32 (0)02 477.28.96 kunt u van maandag tot vrijdag contact opnemen met een bemiddelaar.
Hij/zij is ook bereikbaar via E-mail.